Zoeken in deze site

Teenbescherming - Toepassingen van asfalt bij waterkeringen

Een teenbescherming wordt aangebracht op de vooroever van de waterkering en sluit aan op de teenconstructie. De teenbescherming dient om erosie van de vooroever in de buurt van de teen te voorkomen of zodanig te beperken dat de standzekerheid van de teenconstructie niet in gevaar komt.

636149788827576180Image_261_jpg

Figuur 13-2: Teenbescherming van gietasfalt - Veersedam - 1991 (foto Oranjewoud)

Ontgronding van de vooroever ontstaat door langsstroming, golfaanval of een combinatie van beide. Het is vaak een tamelijk snel verlopend proces. Het toegepaste materiaal moet in staat zijn om de ontstane ontgrondingskuil te volgen. Hiervoor moet de vervormingscapaciteit van het materiaal groot zijn. Daarnaast is het vaak noodzakelijk dat het materiaal onder water kan worden aangebracht.

Asfaltmastiek of gietasfalt en open steenasfalt voldoen aan de bovengenoemde criteria en zijn beide vaak toegepast als materiaal voor een teenbescherming. Asfaltmastiek en gietasfalt hebben een zeer hoge vervormingscapaciteit. Daarnaast kan asfaltmastiek in situ onder water worden aangebracht.

Een voorwaarde bij het toepassen van asfaltmastiek en gietasfalt is dat de helling van de vooroever niet te steil is. Door het hoge percentage bitumen zal het materiaal bij steile taluds langzaam als een vloeistof naar beneden lopen. Hoewel de vervormingscapaciteit van open steenasfalt minder is dan die van asfaltmastiek en gietasfalt, is deze doorgaans voldoende groot. Een teenbescherming van open steenasfalt wordt, als deze onder water moet worden aangelegd, als mat geprefabriceerd en vervolgens met een kraan op de gewenste plaats gelegd. Op deze wijze kan het open steenasfalt ook op steile onderwatertaluds worden aangelegd. Open steenasfalt is door de open structuur van het materiaal een goede vestigingsplaats voor flora en fauna. Asfaltmastiek en gietasfalt resulteren in een dichte bekleding met een glad oppervlak en bieden geen mogelijkheden voor de ontwikkeling van flora en fauna. In Figuur 13-2 is een voorbeeld van een teenbescherming van gietasfalt gegeven.

Bron

Handreiking Dijkbekledingen Deel 3: Asfaltbekledingen (HDD3)

Hoofdstuk
Toepassingen van asfalt bij waterkeringen
Auteur
Cirkel J., C. van Dam, E. van den Akker, J.W. Nell
Organisatie auteur
Deltares
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat WVL en Projectbureau Zeeweringen
Verschijningsdatum
2015
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.