Zoeken in deze site

Technische toepasbaarheid - Ontwerp Voorbeeld: vervanging 'onvoldoende' bekleding zeedijk

Van de typen bekledingselementen die overblijven na de voorselectie wordt voor de grootste beschikbare afmeting berekend of een element met die afmetingen bestand is tegen de golfrandvoorwaarden onder extreme omstandigheden. Daarbij wordt gerekend met de steilst denkbare taludhelling van het dijkvak en de zwaarste randvoorwaarden. Als het zwaarste element voldoet kan in een later stadium bepaald worden welke afmetingen het element precies moet hebben.

Als het grootste en zwaarst mogelijke element niet voldoet, kan uitgerekend worden wat het hoogst mogelijk toepassingsniveau is. Afhankelijk van het toepassingsniveau kunnen elementen misschien alleen in de ondertafel worden toegepast. Berekeningen van blok- en zuilelementen worden gemaakt in een spreadsheet gebaseerd op STEENTOETS. In de berekeningen wordt uitgegaan van standaardsorteringen voor de granulaire laag per bekledingstype.

Voor berekeningen uitgevoerd kunnen worden, moet eerst de taludhelling berekend worden. De bekleding moet meestal ingepast worden tussen de bestaande teen, de berm en/of huidige bekleding. Getracht wordt het grondverzet zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast moet de vereiste dikte van de kleilaag gehandhaafd blijven.

Bij het dijkvak Hellegatpolder wordt de berm opgetrokken tot ontwerppeil. Daardoor verandert de taludhelling. Vanwege tonrondte en uitvoeringsonnauwkeurigheden wordt in de berekeningen voor de ondertafel een taludhelling ingevoerd die 0,4 steiler is. Voor de berekening van de taludhelling van de boventafel wordt de helling 0,2 steiler ingevoerd.

De zwaarste betonzuil (de zuil met de grootste dikte en met de grootste dichtheid) kan toegepast worden op de gehele dijk. Gekantelde betonblokken kunnen op twee dijkvakken worden toegepast, zie Tabel 5-4.

Uit de berekeningen blijkt dat koperslakblokken maar op 1 randvoorwaardenvak toepasbaar zijn tot maximaal NAP +3,30 meter, zie tabel. Koperslakblokken mogen alleen boven GHW worden toegepast vanwege het milieubezwaar van uitloging. Dit zou betekenen dat de koperslakblokken alleen op een smalle strook toegepast kunnen worden tussen NAP +2,40 meter (GHW) en +3,30 meter.

afbeelding_frombase64_0

Bron

Handreiking Dijkbekledingen Deel 2: Steenzettingen (HDD2)

Hoofdstuk
Ontwerp Voorbeeld: vervanging 'onvoldoende' bekleding zeedijk
Auteur
Cirkel J., C. van Dam, E. van den Akker, J.W. Nell
Organisatie auteur
Deltares
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat WVL en Projectbureau Zeeweringen
Verschijningsdatum
2015
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.