Zoeken in deze site

Steenzettingen met ruwheidselementen - Dimensioneren

Toplagen met ruwheidselementen, zie Figuur 4-1, komen in bijzondere gevallen in aanmerking voor ontwerp als het nodig is om de golfoploop te verkleinen. De krachten van het water op de uitsteeksels zorgen voor een bijzondere belastingssituatie die niet is verwerkt in de rekenregels voor standaardsteenzettingen: het kantelen en wrikken van de elementen. Dit geldt overigens ook voor andere uitsteeksels, bijvoorbeeld bij onregelmatige toplaagelementen die op een vlakke granulaire laag zijn geplaatst. Voor de berekening van de golfoploop wordt verwezen naar Technisch Rapport Golfoploop en Golfoverslag bij Dijken

[9] danwel EurOtop - Wave Overtopping of Sea Defences and Related Structures: Assessment Manual [35]. In deze paragraaf wordt besproken hoe in het ontwerp met dit type steenzettingen moet worden omgegaan.

Voor de dimensionering op toplaaginstabiliteit van steenzettingen met ruwheidselementen geldt exact dezelfde rekenprocedure als voor steenzettingen zonder ruwheidselementen (zie paragraaf 4.4), mits de bedekkingsgraad en de grootte van de uitsteeksels binnen bepaalde grenzen liggen. Buiten deze grenzen is het nodig om specialisten in te schakelen voor het ontwerp.

636149110301615447Image_009_jpg

Figuur 4-1: Glooiing met ruwheidselementen13-12

Aan de hand van modelproeven is geconstateerd dat de regels van standaardsteenzettingen in bepaalde gevallen toepasbaar zijn. De toepasbaarheidsvoorwaarden zijn dus gerelateerd aan de omstandigheden waarbij de modelproeven zijn uitgevoerd. De voorwaarden zijn als volgt:

  • De dikte van de uitsteeksels (Duitsteeksel) moet kleiner zijn dan 1/3 van de breedte van de elementen (Belement, zie Figuur 4-2);

  • De bedekkingsgraad is maximaal 25%, regelmatig verdeeld over het

    bekledingsoppervlak (dus maximaal één ruwheidselement per vier stenen);

  • De ruwheidselementen mogen niet een doorgaande lijn vormen in lengterichting van de dijk.

636149110356927849Image_010_gif

Figuur 4-2: Definitie breedte en dikte bij ruwsheidselementen

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kunnen de rekenprocedures en -regels van paragraaf 4.4 worden gebruikt. In de berekeningen moet in dat geval geen rekening worden gehouden met de extra toplaagdikte.

Een ‘schaakbord’ met vakken van de orde 1 m2 is een goede toepassing voor het toepassen van ruwheidselementen. Hierbij dient elke op 1 m2 een andere zuilhoogte toegepast te worden.

Bron

Handreiking Dijkbekledingen Deel 2: Steenzettingen (HDD2)

Hoofdstuk
Dimensioneren
Auteur
Cirkel J., C. van Dam, E. van den Akker, J.W. Nell
Organisatie auteur
Deltares
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat WVL en Projectbureau Zeeweringen
Verschijningsdatum
2015
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.