Zoeken in deze site

Gegevens verzamelen - Toetsing Voorbeeld: Steenzetting in getijdegebied

De volgende fasen zijn doorlopen:

Fase 1: inventarisatie van beschikbare archief- en beheerdersgegevens.

Fase 2: niet-destructieve inspectie op de dijk. Dit omvatte het nauwkeurig in kaart brengen van de locaties van de steenzettingen, inspectie van de toplaag en het inmeten van profielen. Dit laatste gebeurde nadat een globale vakindeling was gemaakt. De geometrie is vastgelegd in een driedimensionaal vlakkenbestand.

Fase 3: openbreking van de bekleding. Per ingemeten profiel en per bekledingstype is de bekleding op enkele plekken opengebroken om de dikte en kwaliteit van de toplaag vast te stellen, de samenstelling en dikte van de granulaire laag te onderzoeken en de dikte van de onderliggende kleilaag te meten. Dit is beperkt tot bekledingen waarvan de eindscore niet bij voorbaat vaststond.

Uiteindelijk zijn de volgende gegevens verzameld ten behoeve van de toetsing:

afbeelding_frombase64_0

Veldinventarisatie

In verschillende fasen van de toetsing is veldinventarisatie gedaan. In latere fasen zijn de in een eerdere fase geïnventariseerde gegevens gecontroleerd. Dit is gebeurd op basis van verificatie in het veld, controle van de invoerformulieren en het oplossen van tegenstrijdigheden en onvolkomenheden. Voor de geometrie is uitgegaan van het digitale geometrische bestand.

Ten behoeve van de geavanceerde toetsing is de glooiing op meerdere plaatsen opengebroken. Hierbij is naar voren gekomen dat de karakteristieken van de basalttafel onder en boven GHW van elkaar verschillen. Zodoende zijn de tafels in de toetsing gesplitst bij GHW (voor dit traject komt dit overeen met NAP+2 meter). In de volgende tabel worden de gebruikte karakteristieken van de geavanceerde toetsing weergegeven.

afbeelding_frombase64_1

Als vervolg op de geavanceerde toetsing zijn de basalttafels onder GHW om de 50 meter opengebroken. Deze gegevens zijn in de uiteindelijke toetsing gebruikt om de minimale toplaagdikte met meer zekerheid vast te kunnen stellen.

Bron

Handreiking Dijkbekledingen Deel 2: Steenzettingen (HDD2)

Hoofdstuk
Toetsing Voorbeeld: Steenzetting in getijdegebied
Auteur
Cirkel J., C. van Dam, E. van den Akker, J.W. Nell
Organisatie auteur
Deltares
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat WVL en Projectbureau Zeeweringen
Verschijningsdatum
2015
PDF

Inhoudsopgave

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.