Zoeken in deze site

Terreinonderzoek vervormingsparameters - Bijlagen

Pressiometer

Met behulp van pressiometerproeven kan het horizontale spanningsvervormingsgedrag van de sterk samendrukbare lagen in situ worden gemeten (Ref. The Pressuremeter). Bij de diverse typen proeven (zoals de Ménard-pressiometer, de selfboring-pressiometer en de Camkometer) wordt op basis daarvan met behulp van semi-empirische formules een horizontale elasticiteitsmodulus en soms ook de horizontale terreinspanning afgeleid. Bij enkele typen kan ook indicatieve informatie worden verkregen over het zettingsgedrag. De self-boring pressiometer levert in vergelijking met andere pressiometertypen kwalitatief betere uitkomsten op, terwijl in kwantitatief opzicht meer parameters, zoals bijvoorbeeld sterkte- en consolidatieparameters, correlatief zijn af te leiden. In Nederland is nog weinig ervaring met deze proeven. In Frankrijk en elders in frans sprekende landen wordt de pressiometer met veel succes toegepast.

Dilatometer

De dilatometerproef is nauw verwant aan de pressiometerproef. De dilatometer (zie figuren 5.1 en 5.2) bestaat uit een dun stalen blad, dat aan een zijde is voorzien van een cirkelvormig membraan. Dit membraan kan hydraulisch geëxpandeerd worden. Voor diverse diepten, meestal wordt om de 20 cm gemeten, wordt de druk die benodigd is om het membraan net te doen bewegen geregistreerd, evenals de druk die nodig is om dit membraan 1,1 mm te expanderen.

De horizontale drukken, die nodig blijken om een zekere horizontale verplaatsing in de grond teweeg te brengen, worden, net als bij de pressiometerproef, aan de hand van semi-empirische formules gecorreleerd met de horizontale elasticiteitsmodulus en eveneens met de horizontale terreinspanning (Ref. The flat Dilatometer test and its applications). Naast deze verbanden zijn er ook correlatieformules ter bepaling van sterkte- en doorlatendheidsparameters.

635641734235230491Image_1270_gif635641734134909350Image_1269_gif

links Fig. 5.1 Marchetti Dilatometer , rechts Fig. 5.2 Dilatometer blad

Cone-pressuremeter

De cone-pressuremeter (figuur 5.3), bestaat uit een cilindrisch membraan, dat enigszins cilindrisch kan expanderen door het op te blazen. De cone- pressuremeter wordt geplaatst direct achter een sondeerconus. De sondeerconus wordt zoals gebruikelijk in de grond gedrukt; op de gewenste dieptes wordt er een meting met de cone-pressuremeter gedaan door het membraan op te blazen. Hierbij wordt de druk en expansie van het membraan gemeten. Er worden dan een aantal belast-ontlast curven ge- volgd, zie fig. 5.4.

635641734343677337Image_1273_gif

Figuur 5.3 Cone-pressuremeter

Figuur 5.4 Conepressuremeter, ontlast-herbelast curve

Referenties:

http://WWW.marchetti-dmt.it

Strain Softening Equations for Pressuremeter Test Analysis, Fugro Ingenieursbureau B.V., rapport p-542/02, december 1998 .

The flat dilatometer test (DMT) and its applications, Seminars in China, S.Marchetti, 1998.

The Pressuremeter, JL. Briaud, Balkema, Rotterdam, 1992.

Bron

Technisch Rapport Waterkerende Grondconstructies (P-DWW-2001-045)

Hoofdstuk
Bijlagen
Auteur
Asperen L. van, E.O.F. Calle, J.R. Deutekom, E. van Hijum, G.J.C.M Hoffmans, R.H.J. Kremer, B.A.N. Koehorst, M.T. van der Meer, J. Niemeijer, M.A. Van
Organisatie auteur
Fugro Ingenieursbureau B.V., Arcadis Heidemij Advies B.V., Grontmij, Ingenieursbureau Amsterdam en Infram.
Opdrachtgever
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen
Verschijningsdatum
Juni 2011
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.