Zoeken in deze site

Terreinonderzoek ter bepaling van vervormingsparameters - Grondmechanische en geohydrologische aspecten

Terreinonderzoek ter bepaling van vervormingsparameters

In situ meting van vervormingsparameters is problematisch, omdat daarbij in feite de spreiding van aangebrachte belastingen en de ontwikkeling van wateroverspanningen zouden moeten worden gesimuleerd. Om die redenen bestaan er nauwelijks in situ methoden, die langs directe weg vervormingsparameters opleveren. Er is altijd een interpretatieslag nodig.

Een tweetal veldproeven waarmee vervormingsparameters bepaald kunnen worden zijn de pressiometer en de dilatometer. De cone pressuremeter meet zowel de sterkte als stijfheids-eigenschappen van de ondergrond. In het kader van het TAW onderzoek ‘parameterbepaling’ is een gebruiksvriendelijk model (Piano) ontwikkeld (Ref. PIANO User Manual), waarmee uit de meetresultaten van de cone pressuremeter rechtstreeks de glijdingsmodulus en de ongedraineerde schuifsterkte zijn te bepalen, die in EEM berekeningen kunnen worden gebruikt.

In Bijlage 5 staan de pressiometer, de dilatometer , de cone pressuremeter en de met behulp van deze apparaten uit te voeren onderzoeken beschreven.

Bron

Technisch Rapport Waterkerende Grondconstructies (P-DWW-2001-045)

Hoofdstuk
Grondmechanische en geohydrologische aspecten
Auteur
Asperen L. van, E.O.F. Calle, J.R. Deutekom, E. van Hijum, G.J.C.M Hoffmans, R.H.J. Kremer, B.A.N. Koehorst, M.T. van der Meer, J. Niemeijer, M.A. Van
Organisatie auteur
Fugro Ingenieursbureau B.V., Arcadis Heidemij Advies B.V., Grontmij, Ingenieursbureau Amsterdam en Infram.
Opdrachtgever
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen
Verschijningsdatum
Juni 2011
PDF

Over versie 1.0: 29 juni 2018

Tekst is letterlijk overgenomen uit brondocument.